Alkuun tiivistetysti loppuviikon treenit. Torstaina treenattiin Julian kanssa. En oikein muista mitä tehtiin, mutta jotain kenraalin tapaista Hopin kanssa ilman suurempaa menestystä. Astan kanssa harjoiteltiin muistaakseni hyppyä, tehtiin seuraamista, luoksetuloa ja kokeiltiin noutoa 600g kapulan kanssa. Illalla Sami kävi vielä paimentamassa.

Tänään oli odotettu Jessican kurssi. Sää suosi ja päivä meni nopeasti mukavassa seurassa. Kiitos Julialle ( tai Marille ) kakusta ja Marialle noutokapulasta

Aloitettiin Astan kanssa ensimmäisessä 20 minuutin osiossa seuraamisella. Ongelmana ajoittainen edistäminen, poikittaminen, välillä painaminen, pään pitäminen alhaalla ja palkkaus. Vinkkeinä: Asta laitettiin tosi lyhyeen remmiin, ehkä 30 cm. Täytyy hommata itsellekin. Aloitettiin perusasennosta, muutama askel ja pysäytys. Remmillä pystyi estämään edistämisen ja muutaman askeleen aikana ei ehtinyt poikittaa. Siitä palkka namilla. Tehtiin muutamia toistoja ja pidennettiin matkaa, ei poikittanut. Pää on kuulemma hyvällä paikalla ja silloin kun Asta menee hyvin, kokonaisuus on nättiä. Todettiin, että palkkaan namilla ensin ja lopuksi leikin lelulla. Sen lisäksi sivullaoloharjoituksia, joista voi tulla suoraan lelu.

Sitten liikkeestä seisomista. Olen yrittänyt häivyttää kättä pois, koska Asta reagoi siihen voimakkaasti. Kokeilin niin, että laitoin kädet selän taakse. Kerran onnistui, muilla kerroilla tarjosi maahanmenoa. Lopputuloksena teen nyt niin, että annan ihan pienen käsiavun, paino on sillä käskysanalla ja siitä häivytän avun vähitellen pois. Lopuksi ruutu ja siellä suoraan lelulle.

Selkeästi huomasi, että 20 minuuttia on vielä liian pitkä aika Astalle treenata, kun välillä puhutaan ja ensimmäisessä osiossa palkkasin useammin nameilla kuin lelulla. Seuraamisten lopussa vire hieman huononi ja muutaman kerran yritti haistella maata.

Toisella kierroksella aloitettiin noudolla. Ensin pari toistoa kapulan tuomista läheltä ja eteen. Tässä ei tainnut olla mitään ihmeellistä. Sitten kokeiltiin pelkkää pitämistä. Astalla on aika kiire haukata kapula suuhun ja samaten se yrittää nopeasti tarjota sitä mulle. Vinkiksi sain, että pitää harjoitella niin, että Astan pitää odottaa maltilla, että laitan kapulan sen suuhun. Samoin pitämisen jälkeen, välillä pitää harjoitella niin, että kapula putoaa käskystä maahan eikä aina mun käteen. Lopuksi tehtiin vauhtinouto, joka ekalla kerralla meni ihan puihin, tokalla onnistui.

Sitten ohjatun noudon alkeita. Kokeltiin molempia puolia ja myös niin, että toisellakin puolella oli lelu. Tämä meni ihan ok. Jessica ehdotti, että ottaisin suuntakäskyt "tuo"-käskyn lisäksi mukaan. Ihan hyvä ehdotus. Lopuksi harjoiteltiin hyppyä. Tärkeää on saada koira hyppäämään ilman käsimerkkiä. Tässä oli ajatuksena vain se, että sitten ei tarvitse häivyttää käsiapua pois. Tarvittaessa innostetaan riittävästi. Pallo pitää lentää samaan aikaan, kun koira on hypyn päällä ja mahdollisimman alhaalta. Se ei saa ehtiä kääntymään hypyn päällä tai heti sen jälkeen vaan ajatuksena on opettaa kääntymään pari metriä hypyn jälkeen. Tällöin ei tule ongelmia avoimen luokan takaisintulossa. Toinen vaihtoehto on viedä pallo hypyn toiselle puolelle. Näitä testailtiin ja Astalla ehkä toimi parhaiten se, että pallo oli toisella puolella.

Väliajalla Asta pääsi tutustumaan kilttiin rottweilerpoikaan. Keskiviikkoisen kokemuksen jälkeen tosi hyvä juttu. Vähän jännitti ja haisteltiin vain nenätysten. Astan kanssa pitäisi ehdottomasti päästä muun rotuisten kanssa treenaamaan. Nyt meidän kaikki treenit on täynnä bordercollieita ja niistä pienemmät on muuten vaan ok.

Lopuksi tehtiin paikallaolot. Mentiin saksanpaimenkoiran viereen. Istuminen meni vielä hyvin, mutta maassa makaaminen ei. Välillä Asta vilkuili vieruskaveriin päin, hiukan murisi, siirtyi sivulle ja nousi ylös. Oli sille tosi vaikea paikka, vaikka toinen oli ihan suolapatsaana vieressä. Oltiin lopuksi vielä sen lähettyvillä ihan muuten vaan, mutta Asta oli tosi varuillaan ja tarkkana. Uskon, että keskiviikon kokemus provosoi sitä enemmän kuin mitä se olisi ilman sitä ollut.

Kaiken kaikkiaan taas hyvä kurssi, paljon sain vinkkejä, myös muiden suorituksista. Astan kanssa nyt vaan hirveästi harjoitusta, vielä enemmän häiriötä ja ehkä kestävyyttäkin pitäisi treenata. Niin, ja treeniseuraa kaivataan isoista koirista

Sami lähti nyt illalla vielä paimentamaan ja me tehtiin Hopin kanssa muutamia liikkeitä huomisen osalta läpi. Oli taas paljon paremmalla mielellä eli Astasta taitaa johtua sen sekoilu. No, hyvillä mielillä lähdetään.