Sanna lähti eilen illalla Miinan kasvattajan Annikan luokse Tammisaareen ja me lähdettiin Hopin kanssa mukaan. Muun juttelun lomassa käytiin paimentamassa ja neuvoja tuli niin hirmuisesti, että täytyy jotenkin yrittää muistaa niitä. Ihan superhyvät harjoitukset kyllä oli ja Hopikin sai kehuja, mikä tuntui niin hyvältä :)

Paimennettiin laumaa, jossa oli noin 30 lammasta. Sekaisin oli vieroitettuja karitsoita ja aikuisia. Mielenkiintoista aikaisempaan harjoitteluun oli se, että lampaat eivät olleet suomenlampaita, jotka kuulemma paimennettaessa kasaantuvat helposti. Nämä liharotuiset versiot levisivät laajemmalle ja koiran piti ihan eri tavalla tehdä töitä saadakseen koko porukan kuljetettua.

Pääasiassa harjoiteltiin Hopin kanssa hakukaaria, koska niiden suhteen tuntuu mulla itselläni olevan suurimpia ongelmia. Hyviä vinkkejä saatiin neuvoksi ja kokeilujen jälkeen näytti jo toimivan. Hakukaaren alussa Hopi tuijottaa yleensä vaan mua ja on ihan vieterinä valmiina sinkoamaan. Tähän saatiin hyviä tylsistyttämisneuvoja sekä vinkkejä miten tuijotusta saadaan vähennettyä.

Lisäksi harjoiteltiin kerran hakua kauempaa, ehkä n. 100 m. Välissä oli oja, jonka yli Hopi ei heti mennyt, mutta lopulta kiersi oikealta pienen kallion päältä. Lauma hajaantui, mutta Hopi sai ne kerättyä kasaan ja kuljetettua. Annika totesi, että sitten kun Hopi lähti oikeasti hakemaan, niin kaari oli tosi hyvä.

Ensimmäistä kertaa harjoiteltiin myös lauman jakoa, joka oli tosi hauskaa :) Hopi oli ihan pihalla, kun lauman keskeltä piti tulla vain mun luokse ja lampaat levisivät kahteen suuntaan. Näitä pitää ehdottomasti harjoitella lisää, oli taas niin erilaista.

Lopuksi Annika näytti Maj´lla miten pilli-/vihellysohjaus toimii ja miten hän on opettanut jokaisen käskyn. Vitsi, kun saisi joskus sillä lailla toimivan koiran, niin makeen näköistä. Annika kertoi meille myös vinkkejä opetukseen ja vihelteli eri kuuloisia ääniä. Autossa takaisin tullessa sitten vaan vihelleltiin. ;)

Pihalla pyöri Miinan veli Luke sekä Majn viimeisestä pentueesta Jack. Ne olivat aivan tajuttoman kokoisia. Oli tosi mukava nähdä myös niitä ja vaikuttivat kivoilta koirilta.